El projecte

Els valors de Pla de la Garga

IMG-20130418-00074La ramaderia va ser una vegada un art sagrat, tal vegada s’ha convertit en un mer objectiu que es persegueix amb pressa irreverent i negligència. Aquestes paraules de Henry Thoreau descriuen el canvi que la ramaderia ha experimentat en l’era moderna. Gràcies a la continua millora de la tècnica, de la genètica i de la nutrició s’han aconseguit uns elevadíssims nivells productius. El benefici aparent és que la carn avui en dia és molt més accessible que el que ho ha estat mai per als nostres avantpassats. Però aquesta millora de l’abastiment no és gratuïta, i el medi ambient, els mateixos animals i fins i tot la nostra salut en paguen un elevat preu.

Per nosaltres l’alternativa és clara: transformar la ramaderia en un sistema productiu equilibrat que tingui en compte les necessitats de les persones sense malmetre el medi ambient i sense comprometre el benestar dels animals. Es tracta de criar animals en comptes de produir. Aquesta idea passa per tres punts estructurals. El primer és aconseguir que la granja sigui una unitat econòmicament viable per contribuir en l’economia familiar dels qui hi treballen. En segon lloc ha de ser un sistema ambientalment sostenible i que la producció d’allò que consumim avui no comprometi el futur de les generacions vinents. Per últim, creiem que amb la nostra pràctica hem de contribuir en desenvolupar un sistema equitatiu i just.

Missió de Pla de la Garga

Els nostres pollastres ecològics es crien en un entornCIMG6566 natural amb una alimentació ecològica a mida. Les races són seleccionades per a un creixement lent. Al Pla de la Garga, el pollastre està criat segons les estrictes normes del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), proporcionant accés lliure a l’exterior perquè els animals puguin pasturar pel seu entorn natural i promovent el majors estàndards de benestar animal. Al Pla de la Garga, els pollastres creixen a l’aire lliure; alimentats exclusivament amb productes 100% naturals i ecològics, lliures de transgènics, amb la garantia i certificació d’un pinso i gra ecològic.

Els pollastres del Pla de la Garga són criats d’acord amb totes les normatives sanitàries de la Unió Europea i segons els requeriments del Reglament Europeu sobre Agricultura Ecològica (Reglament 834/2007) sota la supervisió del CCPAE.

Els pollastres al Pla de la Garga

CIMG6600Els pollastres son criats en un paratge natural que rep el nom de Pla de la Garga, situat sobre els Cingles del Bertí amb vistes a la serrelada del Montseny. Els pollastres tenen accés a pastura per comportar-se de forma natural, proporcionant uns elevats estandarts de benestar.

– Biodiversitat al Pla de la Garga

Recolzem fermament la biodiversitat seguint els mètodes d’agricultura ecològica. Ho aconseguim excloent l’ús de plaguicides amb l’objectiu de proporcionar una varietat d’hàbitats per a la vida silvestre.

– El medi ambient al Pla de la Garga

Els nostres principis a l’agricultura ajuden a aconseguir la reducció de les emissions de diòxid de carboni i la contaminació mitjançant la limitació de l’ús de combustibles fòssils en les tasques de cultiu i maneig dels animals. A més, mitjançant la rotació de cultius i la gestió dels fems vetllem per mantenir la fertilitat del sòl.

Criar pollastres al Pla de la Garga

Els pollastres ecològics es crien des de que són pollets d’un dia. La raça que hem escollit criar és una soca de creixement lent anomenat Label Rouge semipesada. Aquests pollastre triguen entre 12 i 14 setmanes en créixer i arribar al pes òptim per al seu sacrifici que oscil·la entre els 3,5 i 4 Kg. Aquest temps representa aproximadament el doble del que es cria un pollastre en el sistema intensiu.

CIMG6582Les tres primeres setmanes el pollets han de mantenir-se en escalfor ja que la seva mida reduïda els limita la capacitat per fer front a temperatures baixes. Per això es crien sota un escalfador assegurant que romanen en un ambient càlid i acollidor. Passat aquest temps, s’obren els panells laterals  i els pollastres queden lliures per, quant els vingui de gust, abandonar el refugi per vagar i pasturar a un camp de més de 8.000 metres quadrats de plantes farratgeres. En aquestes pastures el pollastres troben entre el 20 i el 30% de la seva dieta gràcies a les llavors, petits insectes i algunes plantes. Les pastures estan lliures de pesticides i fertilitzants. En caure la nit els pollastres tornen lliurement a la caseta, ja que saben que hi trobaran un ambient mes càlid i segur, lluny de depredadors com les guineus o aus rapinyaires. Quan el pollastre està llest per a dur a l’escorxador són seleccionats i transportats per nosaltres mateixos. Aquest procés es fa sempre a la sortida del sol, ja que és molt menys estressant per als animals que a plena llum del dia. A l’escorxador ens assegurem que els pollastres rebin un tracte humanitari amb els millors estàndards de qualitat.